Víte o chodu svého e-shopu opravdu vše? Máme pro vás test z finančního řízení, který ověří vaše znalosti.
Ověřit své znalosti

Může malý e-shop obstát na trhu s elektronikou?

Zelený otravný mužíček Alzák na vás skáče z televize, z plakátů, z YouTube. A očividně funguje, protože tržby firmy se zvyšují každým rokem. Má v dnešní době gigantů typu Alza.cz, Mall.cz nebo CZC.cz vůbec smysl provozovat malý nebo střední e-shop s elektronikou?

Možná budete skeptičtí, ale faktem je, že pro získání věrných a vracejících se zákazníků nemusíte být velká firma s obrovským rozpočtem na reklamu a širokým sortimentem výrobků. Podstatné je najít si správnou cílovou skupinu a s tou pak pracovat, nebo mít v nabídce sortiment, který zákazník ve velkých e-shopech nenajde. Ať už se jedná o specializované vychytávky typu příslušenství k mikroskopům, doplňky pro tuning počítačů, nebo o distribuci lokálních výrobců.

E-shop jako doplněk pro kamenné prodejny

Každé větší město má aspoň jeden klasický obchodní dům, kde najdete všechny potřeby pro domácnost, od nádobí, přes sklo, doplňky do bytu až po drobnou elektroniku. A protože lidé budou vždycky potřebovat dokoupit pár drobností, je velká šance, že se obchodní domy udrží, přestože můžou zvenku vypadat jako relikty dob minulých.

Mít společně s kamennou prodejnou i e-shop je velká výhoda. Přímo v regálech vystavíte jen to nejprodávanější a zbytek budete mít na skladu. Zákazníci si vše mohou vybrat v pohodlí domova a na prodejně jen vyzvednout. A pravděpodobně si k tomu přikoupí i pár dalších věcí. Baterek a žárovek doma není nikdy dost.

Nečekaná
obchodní příležitost?

Využijte chytrou půjčku
2 000 000 Kč do 10 minut a na pár kliknutí

Nezávazně a zdarma vyzkoušejte na platformách
Bez papírování.
Bez čekání.
Bez omezení.
Bez starostí o splácení

Krize jako příležitost

Využijte slevy u dodavatelů s externím kapitálem až 2 000 000 Kč do 10 minut a na pár kliknutí

Nezávazně a zdarma vyzkoušejte na platformách
Bez papírování.
Bez čekání.
Bez omezení.
Bez starostí o splácení

Nečekaný pokles tržeb?

Překlenovací půjčka
2 000 000 Kč do 10 minut a na pár kliknutí

Nezávazně a zdarma vyzkoušejte na platformách
Bez papírování.
Bez čekání.
Bez omezení.
Bez starostí o splácení

Předzásobte se na Vánoce.

Vytěžte ze sezóny maximum s externím kapitálem až 2 000 000 Kč do 10 minut a na pár kliknutí

Nezávazně a zdarma vyzkoušejte na platformách
Bez papírování.
Bez čekání.
Bez omezení.
Bez starostí o splácení

Jak moc je elektronika spotřební zboží?

Zatímco vést e-shop pro větší firmu je záruka vcelku pravidelného příjmu, pokud chcete být vlastním pánem, musíte se ohánět. A u elektroniky to platí zvlášť. Zatímco v oblečení ještě pořád jede fast fashion a s trochou štěstí se uživí i padesátý obchod s tričky s potiskem, nový mobil, foťák nebo počítač si kupujete maximálně tak jednou za sezónu.

Navíc jako začínající e-shop si budete muset vybudovat pověst a nabídnout něco navíc, jinak vás suverénně převálcují nabídky větších konkurentů. Buďte aktivní na sociálních sítích, zapojujte se do diskuzí, dávejte odborné rady a až pak nabízejte své produkty.

Úskalí sezónních nákupních horeček

Už jste aktivní, lidé o vás vědí a začínají nakupovat. Na Vánoce se tržby zvýší, protože elektronika je oblíbený dárek pod stromeček. Objednáte zásoby do skladu, abyste nezklamali zákazníky. Jenže pak přijde leden a rapidní propad. Máte zboží, ale ne kupce. Rádi byste zaplatili další rok fungování domény, reklamy na Facebooku, hodil by se i větší sklad, abyste konečně uvolnili prostor u vás doma v pracovně. A možná i další pracovní síla, protože prosincový maraton už si nechcete zopakovat. Kde ale vzít peníze?

Řešením je požádat o půjčku v bance, což ale může trvat. Nebo využít služeb firem, jako je Lemonero. Jestli máte e-shop na Shoptetu, Eshop-rychle nebo Upgates máte vyhráno. Nainstalujete si doplněk a ten vám spočítá, na jak vysokou částku dosáhnete. Pak už zbývá jen vyplnit pár online formulářů a peníze máte do tří dnů na účtě. Konec stresů v okurkové sezóně.

Mohlo by vás zajímat

No items found.