Víte o chodu svého e-shopu opravdu vše? Máme pro vás test z finančního řízení, který ověří vaše znalosti.
Ověřit své znalosti

Jak na financování vašeho online podnikání?

V článku si povíme o možnostech financování vašeho online podnikání a e-shopu.

Spousta z nás sní o provozu vlastního obchodu již od dětství. Odvážnější jedinci si pak v pokročilejším věku obchod opravdu zařídí — ať už v online či kamenné formě.

Splnění takového snu se zpočátku může zdát jednoduché, jakmile se ale začnete o online podnikání více zajímat, s největší pravděpodobností se přesvědčíte o opaku. Vyskytne se spousta záležitostí, které budete muset zařídit, stejně tak jako informací, které budete muset každodenně zužitkovávat. Nejednoho z nás pak takový nápor naprosto odradí.

My ale z vlastních zkušeností víme, že podnikatelé si situaci často komplikují mnohem více, než je nezbytně nutné. Valná většina starostí se totiž dá vyřídit rychle a s lehkostí. Chce to jen ten správný přístup, dostatečnou informovanost a motivaci.

Jednou z nejčastějších obav ohledně rozjezdu i další expanze eshopu bývá otázka financování. Nabízí se spousta způsobů, jak tolik potřebnou finanční injekci získat — my si uvedeme ty nejběžnější.

Vlastní úspory

Mít na financování eshopu našetřené vlastní úspory představuje minimální riziko, protože se v takovém případě logicky vyhnete zadlužení.

Ať už budete chtít rozjet jakýkoli projekt, vždy je potřeba počítat s náklady. Provoz a rozjezd eshopu má velkou výhodu v tom, že ne vždy musí vyjít tak draho — tedy alespoň v porovnání s kamenným obchodem. Z velké části se tedy dá financovat z vlastní kapsy.

Myšlenka je taková, že se vůbec nebudete muset obracet na externí zdroje financování. Vlastní zdroje totiž chytře rozplánujete tak, že než se vyčerpají, budete už mít dostatečné výdělky ze samotného prodeje. Ty pak využijete jak pro vlastní obživu, tak další rozvoj podnikání. A nebudete se o ně muset dělit s případnými investory.

Online podnikání ze startu často financujete z vlastní kapsy.


Utopie? Je pravdou, že se něco takového povedlo jen hrstce podnikatelů, neznamená to však, že se jedná o nereálný cíl.

Financování vlastními zdroji je téměř vždy udržitelné jen v rámci prvních pár měsíců. Jak se totiž projekt na trhu uchytí, náklady na jeho provoz se začnou násobit a vy budete muset začít přemýšlet o externím financování.

Specializované nebankovní služby

Služby přímo zaměřené na financování online podnikání mají oproti bankám obrovskou výhodu v tom, že zpravidla dokážou váš projekt lépe zanalyzovat a předpovědět jeho budoucí vývoj — často tedy schvalují žádosti, které by v bance neprošly.

Například Lemonero disponuje vysoce inteligentním systémem, který dokáže provést analýzu dat a budoucích trendů a vypočítat přibližnou profitabilitu e-shopu v reálném čase. Díky tomu budete během pár minut vědět, zda vám bude úvěr schválen, či nikoliv. Celý proces pak zabere maximálně 10 minut. Vše probíhá kompletně online a naprosto jednoduše. Po schválení úvěru peníze dostanete do 24 hodin.

A právě díky pokročilému AI algoritmu a vyhodnocení na základě dat si můžete být jisti, že dostanete nabídku v pouze takové výši, kterou si můžete dovolit. Přesně proto v případě našeho financování ničím neručíte. Získané peníze navíc můžete investovat do jakékoli aktivity, která s provozem eshopu souvisí.

Jedná se například o:

  • rozšiřování týmu
  • naplňování skladů
  • modernizaci vybavení
  • investování do reklamy
  • navyšování obratu
  • doplnění cash-flow

Nečekaná
obchodní příležitost?

Využijte chytrou půjčku
2 000 000 Kč do 10 minut a na pár kliknutí

Nezávazně a zdarma vyzkoušejte na platformách
Bez papírování.
Bez čekání.
Bez omezení.
Bez starostí o splácení

Krize jako příležitost

Využijte slevy u dodavatelů s externím kapitálem až 2 000 000 Kč do 10 minut a na pár kliknutí

Nezávazně a zdarma vyzkoušejte na platformách
Bez papírování.
Bez čekání.
Bez omezení.
Bez starostí o splácení

Nečekaný pokles tržeb?

Překlenovací půjčka
2 000 000 Kč do 10 minut a na pár kliknutí

Nezávazně a zdarma vyzkoušejte na platformách
Bez papírování.
Bez čekání.
Bez omezení.
Bez starostí o splácení

Předzásobte se na Vánoce.

Vytěžte ze sezóny maximum s externím kapitálem až 2 000 000 Kč do 10 minut a na pár kliknutí

Nezávazně a zdarma vyzkoušejte na platformách
Bez papírování.
Bez čekání.
Bez omezení.
Bez starostí o splácení

Rodina a přátelé

Pokud vaše rodina či přátelé věří ve vaše podnikatelské sny, ohledně pomoci s financováním vašeho projektu se můžete obrátit na ně. To má samozřejmě své výhody, ale také nevýhody.

Pokud se vám takovou půjčku podaří domluvit, ve spoustě případů se vyhnete úrokům. I tak byste však k zainteresovaným členům vaší rodiny či přátelům měli přistupovat jako k profesionálním investorům — tedy ujistit se, že je oběma stranám vše jasné a dohodnout se na plánu splácení a pevných termínech.

Finance pro online podnikání od rodinných příslušníků nebo přátel.

A pokud se náhodou stane, že splátku nebudete schopni dodat v rámci domluveného data, pravděpodobně vám nebude hrozit žádný postih. Nicméně pokud budete v rámci splácení dlouhodobě nespolehliví, počítejte s tím, že se to na vašich vztazích projeví.

Může se také stát, že vám začnou dávat nevyžádané rady, i když sami nemají žádné zkušenosti. A vysvětlit jim pak, že víte, co děláte, a potřebujete se pohybovat po vlastní ose, bývá často obtížnější, než by člověk mohl čekat.

Dotace

Ty jsou jednou z nejoblíbenějších forem financování podnikání a není se čemu divit. Jedná se o peníze, které nemusíte nikomu vracet.

Nicméně to, že se těší takové slávě, není zrovna dobrá zpráva. Znamená to totiž, že o ně standardně žádá spousta podnikatelů a firem, a tak budete čelit obrovské konkurenci. Váš projekt tedy bude muset opravdu vyčnívat, abyste dotaci skutečně získali.

Financování online podnikání pomocí dotací

Je také nesmírně těžké narazit na typ dotace, který bude pro vaše cíle vhodný, a i když peníze dostanete, budete je muset investovat na předem daný, specifický účel.

V dnešní době je obrovským tématem ekologie. Když se tedy podíváte na internet na dostupné dotace, velká část z nich přímo souvisí s udržitelným rozvojem, úsporou energií nebo třeba snížení emisí provozoven. Nicméně i když na vhodnou dotaci pro vaše podnikání nenarazíte, doporučujeme jejich nabídku pravidelně sledovat — nikdy totiž nevíte, kdy se objeví taková, pro kterou budete naprosto ideálním kandidátem.

Bankovní úvěr

Pokud řešíte financování vašeho online podnikání, bankovní úvěr byl pravděpodobně jednou z prvních variant, které vás napadly.

Zvolit si můžete mezi standardním bezúčelovým a podnikatelským úvěrem. Pokud budete chtít získat externí peněžní zdroje od bankovní instituce, pořádně si projděte jednotlivé nabídky, než narazíte na tu, která vám dává největší smysl — v rámci výše úroku a doby splácení.

Počítejte však s tím, že v rámci větších půjček vaše žádost bude muset projít poměrně komplexním a hlavně zdlouhavým schvalovacím procesem, který bude brát v potaz výši vašich příjmů, již existující závazky, bonitu a další záležitosti v závislosti na konkrétní bance.

Nicméně v takovém případě doporučujeme financování zařídit spíše skrze specializované služby, o kterých si povíme v dalším bodě.

Venture kapitál

Venture kapitál, který se někdy označuje jako rozvojový či rizikový kapitál, můžete využít k financování začínajícího nebo silně inovativního projektu.

Částku, kterou prostřednictvím venture kapitálu získáte, nebudete muset splácet s přidaným úrokem, ale investor, jež do vašeho projektu vstoupí, získá kapitálový podíl na firmě. Od ostatních variant externího financování se také liší v tom, že standardně pracuje s mnohem vyššími částkami — řeč je zde o milionech korun.

V rámci této formy financování se můžeme nejčastěji setkat se třemi typy investorů:

  1. Andělský investor — nejčastěji bývalý podnikatel, který investuje vlastní peníze.
  2. Venture kapitálový fond —  firma, jež sdružuje finance investorů, za které pak činí investiční rozhodnutí.
  3. Státní organizace — venture kapitály zprostředkované státem.

Venture kapitál s sebou nese vysoké riziko, ale to hlavně pro investora. Svoje peníze totiž většinou vkládá do začínajících nebo rozvíjejících se firem. Nemusí tedy dojít k plánovanému zhodnocení investice. Pokud se tedy např. rozhodnete najít si andělského investora, počítejte s tím, že bude chtít do vaší firmy vidět a podílet se na dalších krocích.

Možností financování online podnikání jsou spousty a průběhem času přibývají další nebo ty stávající získávají na vyšší či nižší relevanci. Pokud nemůžete využít zdrojů vlastních nebo získaných od rodiny a přátel, nejbezpečnějším způsobem financování online podnikání je služba vytvořená pro tento účel. Nemusíte se zde zavazovat k velkým částkám, schvalovací proces je standardně velice rychlý a navíc můžete získat praktické tipy, jak s penězi naložit co možná nejperspektivněji.

Mohlo by vás zajímat

Krátkodobá versus dlouhodobá půjčka pro podnikatele – jak správně vybrat?

Krátkodobá versus dlouhodobá půjčka pro podnikatele – jak správně vybrat?

Chcete navýšit obrat podnikání a potřebujete k tomu úvěr? Představujeme výhody krátkodobých a dlouhodobých půjček společně s tipy, jak je vybrat.

Chcete navýšit obrat podnikání a potřebujete k tomu úvěr? Představujeme výhody krátkodobých a dlouhodobých půjček společně s tipy, jak je vybrat.

Číst článek
Číst článek

Finanční plánování u e-shopu – klíč k pozitivnímu cash flow

Finanční plánování u e-shopu – klíč k pozitivnímu cash flow

Příznivé cash flow je cílem většiny podnikatelů. Ruku v ruce s tím však přichází nutnost tvorby finančního plánu. V čem vám může pomoci a jak na to?

Příznivé cash flow je cílem většiny podnikatelů. Ruku v ruce s tím však přichází nutnost tvorby finančního plánu. V čem vám může pomoci a jak na to?

Číst článek
Číst článek

4 benefity financování e-shopu s Lemonero

4 benefity financování e-shopu s Lemonero

Financování podnikání je dnes jednodušší než kdy dříve. Jaké benefity na vás čekají u Lemonero?

Financování podnikání je dnes jednodušší než kdy dříve. Jaké benefity na vás čekají u Lemonero?

Číst článek
Číst článek

Nakupování zboží ve velkém – z čeho plynou jeho výhody?

Nakupování zboží ve velkém – z čeho plynou jeho výhody?

Nakupování zboží ve velkém má mnoho výhod, díky kterým můžete znásobit profit vašeho e-shopu. Jaké to jsou a jak se u těchto nákupů nepopálit?

Nakupování zboží ve velkém má mnoho výhod, díky kterým můžete znásobit profit vašeho e-shopu. Jaké to jsou a jak se u těchto nákupů nepopálit?

Číst článek
Číst článek